Platform Mobiel Misbruik

Mobiele telefoons zijn van onschatbare waarde geworden om de persoonlijke data die ze bevatten. Ook de toestellen zelf blijven waardevolle producten voor de zwarte handel.

Wetende hoe belangrijk de rol van de mobiele telefoon vandaag de dag in ons leven is, stellen we onszelf de vraag “Hoe beschermen we die?” en “wat zijn de gevolgen als die onverhoopt niet meer in ons bezit is?” Dit vanuit het perspectief van waarde van de data die ons toestel draagt. E-mails, Whatsapp, foto’s, inloggegevens etc.

Maar, wat is de waarde van een gestolen toestel, los van de data? Hoe herken ik een gestolen toestel? Hoe makkelijk is een gestolen toestel verhandelbaar en nog bruikbaar?
Kijk maar naar de honderden mobieltjes die nog per week worden gestolen en verhandeld en bijvoorbeeld de lucratieve werkwijze van Creditboys.

Behalve de Nederlandse burgers, raakt deze problematiek ook de zakelijke markt, waaronder tweedehands handelaren en platforms, refurbishers en Telecom Operators.

Ondanks de vele individuele initiatieven ontbreekt het nog aan een centrale oplossing waarmee deze initiatieven automatisch door overige stakeholders worden overgenomen. Hiermee wordt de pakkans van criminelen vergroot en op termijn ook het oneigenlijk verkregen toestel, waardeloos.

Doel: Samenwerken en registreren

Een samenwerking tussen partijen als de Telecom Operators, Nationale Politie, BKR en Marktplaats gekoppeld aan een database met IMEI-registraties van de consumenten, zou een veel betere bescherming kunnen bieden aan de Nederlandse burger. Bijkomend voordeel is dat de fraudecijfers en misdaadcijfers kunnen worden teruggedrongen.

Naast deze samenwerking pleit Platform Mobiel Misbruik voor een centrale database waar de consument eenvoudig zijn of haar toestel kan registeren als eigendom, wijzigen van status naar bijvoorbeeld ‘gestolen’, ‘verkocht’, ‘verloren’ en voorafgaand aan de aanschaf of inkoop van een tweedehands toestel de status van het toestel kan controleren.

Het Platform Mobiel Misbruik brengt de betrokken partijen bijeen die betrokken zijn bij IMEI registratie, IMEI Blacklisting of IMEI Blokkade. Het doel is gezamenlijk tot het besluit en vormgeving te komen voor een centrale oplossing die zorgt voor het centraal registreren en blokkeren van mobiele telefoons waar sprake is van misbruik en/of misdaad.

Centrale Database

Een centrale database met geregistreerde IMEI-nummers kan hier eenvoudig bij helpen. Gestolen, illegale en namaak-telefoons kunnen eenvoudig worden herkend en geblokkeerd en de consument wordt beter beschermd tegen criminaliteit en oplichting.

Aanmelding kick off sessie

Op dinsdag 21 mei zal de eerste bijeenkomst van het platform plaatsvinden.

  • Datum:           TBD
  • Tijd      :           TBD
  • Locatie:           PortingXS, De Haagsche Zwaan, Den Haag

Aanmelding kan middels een email aan mobielmisbruik@portingxs.nl. U ontvangt een persoonlijke bevestiging van uw aanmelding.